26
oct.
10

Suporterii

Despre ei ar trebui sa vorbim mult si cu deosebit respect. Fie frig, fie ploaie, ei sunt acolo, la datorie, sufera pentru echipa si cu echipa. Ii vad mereu lunea, cand cauta un ziar de sport, si acum au atatea la dispozitie, sa vada si cu ochii lor in litera de ziar, cum s-a “miscat” echipa lor! Sunt avizi de date, sunt adevarate computere din care iti pot oferi pe loc clasamente pe an, nume de jucatori de ieri si de astazi, de antrenori cu datele lor de nastere, cu numele copiilor, cu florile pe care si le doresc sotiile… Orice poti sa afli de la ei. Suporterii sunt forta care face ca atmosfera din jurul echipei sa fie incendiara sau glaciara. Ei sunt sarea si piperul unei partide; ei creeaza ambianta buna ori rea din timpul unui joc sau pe parcursul unui campionat. Parca am mai spus-o undeva, fara ei de altfel ar fi de neconceput un meci de fotbal sau oricare alta manifestare sportive si artistica, fireste.

La Galati, la anumite partide, suporterii au fost in tot intelesul cuvantului: cel de-al doisprezecelea jucator. Nu exagerez- am mai spus si acest lucru- suporterii au intors rezultatul de la 0-1 la 3-1 din meciul cu Sportul Studentesc si, tot ei ne-au purtat spre victorie la meciul din Cupa U.E.F.A. , cu Juventus Torino. La Galati, la un moment dat, erau prezenti meci de meci, in jur de 30 000 de spectatori. Desigur, jocul echipei i-a adus. Si la un moment dat, pentru ca-i stiu acolo, jucatorii, nu o data, au gasit resurse inepuizabile si au reusit sa-i faca sa plece fericiti de la stadion. Nu sunt multe echipe din tara care se pot lauda ca echipa Otelul Galati, din perioada anilor 1984-’88, ca s-au plimbat prin tara, in meciurile din deplasare, de fiecare data cu cel putin trei mii de inflacarati suporteri. E ceva, nu?[…]

Multe se pot scrie despre o echipa, multe se pot spune, dar cele mai adevarate “cronici” le scriu spectatorii. Daca sunt in numar mare, etapa de etapa, inseamna ca fotbalul-spectacol este onorat. Si sa stiti ca suporterii nu se inseala niciodata; m-am convis de-a lungul anilor cat am fost jucator si de cand sunt antrenor. Rasplata cea mai mare pentru munca mea de-acum mi-o dau ei, suporterii, prin numarul lor, prin aprecierilor lor si chiar prin exprimarea nemultumirilor lor!

“Fotbalul, viata si suferintele mele”

Ioan Sdrobis

Editura Porto-Franco

 

Reclame

0 Responses to “Suporterii”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: